0(544) 779 41 64
0 850 780 80 69
destek@rovaas.com.tr 444 20 89
Yapay zeka, makine öğrenmesi metodunu kullanarak insan zekası gibi etrafında topladığı bilgiler aracılığıyla kendini geliştirebilen bir sistemdir.
Yapay zeka, çeşitli programlama dilleri kullanılarak oluşturulur. Yapay zeka teknolojisi kullanılarak kod yazılır, bu kodlar ile bilgisayar programları ve uygulamaları geliştirilir.
Yapay zeka sayesinde yeni bir işlem yaptırmak için bu uygulamalara her seferinde yeniden kod yazmaya gerek kalmamaktadır, uygulama kullanıcıların program ile girdiği etkileşim aracılığıyla yeni bilgileri edinip kendini geliştirmektedir.
Yapay zeka, tıpkı insan gibi dışarıdan gelen bilgileri yeniden kullanıp kendini geliştirmek üzere derleyen bir sistem veya makinedir. Yapay zeka, günümüzde makine öğrenmesi adı verilen bir bilişim alanı ile birlikte değerlendirilir.
Yapay zeka kullanılarak çeşitli bilgisayar programları geliştirilir. Yapay zeka destekli programlar sayesinde programa yeni bir kod yazmak yerine programın kendi kendine öğrenerek ilgili komutu yerine getirmesi sağlanır.
Yapay zekanın amacı insan zekasına benzer şekilde çalışan akıllı robotlar üretmektir. Böylece insanların her defasında sistemi yeniden kurmasına veya yeniden kod yazmasına gerek kalmamaktadır. Yapay zeka ile akıllı robot üretimi yapılır ve bu robotlar yerine getirilmesi gereken görevlerin bir insana göre çok daha kısa sürede bitirilmesini sağlar.
Yapay zeka kavram olarak ilk kez 1956 yılında John McCarthy ve ekibi tarafından Dartmouth College'da yapılan bir konferansta kullanıldı. Ancak John McCarthy ve ekibinin yapay zekayı bir kavram olarak kullanmasından önce Alan Mathison Turing tarafından ortaya atılan “Makineler öğrenebilir mi?” sorusu ile terim daha önce gündeme getirilmişti.
Yapay zeka somut bir ürün olarak ise ilk kez 1956'da Allen Newell, Herbert A. Simon ve Cliff Shaw tarafından yazılan "Logic Theorist" ile karşımıza çıkar. Logic Theorist, ilk yapay zeka programı olarak bilinmektedir.
Yapay zeka, 1308’de Katalan bilim insanı Ramon Llull’un yapay zeka terimini kavramsallaştırması ile ortaya çıktı. Yapay zekanın geçmişi bu kadar eskilere dayansa da günümüzde kullanılan yapay zeka terimi ilk kez 1956’da John McCarthy, Nathaniel Rocheste, Marvin Minsky ve Claude Shannon tarafından net bir şekilde ortaya atıldı.
John McCarthy, Nathaniel Rocheste, Marvin Minsky ve Claude Shannon, İngiltere New Hampshire'daki Dartmouth College'da düzenlenen bir konferansta yapay zeka kavramından bahsetti. John McCarthy ve ekip arkadaşları konferansta “Yapay Zekanın İki Aylık, 10 Kişilik Bir Araştırması” adlı bir sunum yaparak bu kavramdan söz etti. Özellikle John McCarthy “yapay zekayı icat eden kişi” olarak bilinen bir isimdir.
Yapay zeka şu alanlarda kullanılır:
Yapay zeka ile gelecekte şunlar yapılabilir:
Yukarıda sıralananlar yapay zeka ile gelecekte yapılabilecekler arasında gösterilen birkaç örnektir. Yapay zeka günümüzde sürekli gelişen, popüler bir alandır. Bu yüzden yapay zeka ile gelecekte yapılabileceklere ilişkin öne sürülen tahminler de sürekli değişmektedir.
Yapay zeka örnekleri şu şekilde sıralanabilir:
Bir yapay zeka, onu programlayan kişinin yazdığı koddan fazlasını yapabilir. Örneğin yapay zeka ile otomatik metin düzenleme, kişiye özel arayüze sahip olan bir dijital platform kurma, kişiyle bir insan gibi iletişim kuran sesli asistan oluşturma, kişinin ilgi alanlarına yönelik tavsiyelerde bulunan robotlar üretme gibi çalışmalar yapılır. Yapay zeka tüm bunları önceden yazılan kodları ve kullanıcıların deneyimlerini bir arada kullanarak yapar.
Yapay zeka robot teknolojisinin gelişiminde de büyük rol oynamaktadır. Örneğin robot süpürgeler, akıllı ev aletleri, uzay araştırmalarında kullanılan robotlar bu alanda ele alınabilir.
Yapay zeka, bir yapay zeka mühendisi ya da yazılımcının yazdığı kodlar ile kullanıcıların program ya da sistem ile girdiği etkileşimleri bir arada değerlendirerek çalışır. Yapay zeka destekli uygulamalar insan eliyle üretilir ancak uygulamanın gelişmesi, sahip olduğu yapay zeka teknolojisi ile mümkündür. Yapay zeka destekli uygulamanın çalışması için kullanıcıların uygulama ile etkileşime girmesi gerekmektedir.
Örneğin Instagram çok sayıda kod kullanılarak üretilen bir sosyal medya uygulamasıdır ve insan eliyle üretilmiştir. Ancak Instagram yapay zeka destekli bir uygulamadır ve Instagram kullanıcıların beğendiği gönderilerin içeriklerini okuyarak onlara özel bir sayfa akışı sunar. Instagram’ın sahip olduğu yapay zeka teknolojisi sayesinde her kullanıcı kendine ait bir sayfa akışına sahip olur.